Abodi Görögkatolikus Egyházközség
Menü
 
A HIT ÉVE

 
ÜNNEP

Húsvét előtt és után

Pünkösd előtt, pünkösd után

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
SZÁLLÁS

Abodon az év minden napján várja a piheni vágyókat a KUCKÓ kézműves-, táj- és VENDÉGHÁZ! Melyről bővebb információk találhatók:

kuckovendeghaz.gportal.hu

 
Mennyei humor

Viccek

 
Betlehemezés 2011, Abod

ABODI BETLEHEMES JÁTÉK 2011. Karácsony

 

1.Pásztor (beszól): Szabad ennek a Betlehemnek bejönni?

ÉNEK (angyalok): Csillag gyulladt magas égen, égi sereg jön az égen. Örömhírét hozzák nékünk, ma született üdvösségünk, Megváltónk. Betlehem kis városában, elhagyatott istállóban. Született a kis Jézuska, mindnyájunknak Megváltója, valóban.  

1.Angyal: Dicsértessék az Úr Drága Szent neve, elérkezett az

 Kis Jézus drága szent születése. Itt ragyog az örömhajnal,

 Zengjék az égi karokkal, szent angyalokkal, Szűz Mária

 El ne felejtsd, szívünkben illatozzál!

 

2.Angyal: Nincs számodra meleg dunna és semmi pólya, Szent testednek takarója, lett egy rongyos kis pólya. Aludj, ne sírj, fiam Jézus égi rózsaszál, Szűz Mária el ne felejts, szívünkben illatozzál!

 

1.Pásztor (belép és mondja): Ej, huja a hol vettem itt magam?  Húztam, vontam fáradt lábaimat. Így húzván, halászván dolgaimat, meg nem talpalhattam rongyos bocskoromat. Betlehem hegyén jártam, sétáltam sétálás közben egy bakkecskét találtam. Melyről rúton rútol, úgy megijedtem, hogy pásztortársaimat mind széteresztettem. De ha egyet füttyentek juhászok módjára, majdcsak megérkeznek szívem fájdalmára.

 

2.Pásztor: Mit akarsz pajtás, már én is itt vagyok, ne csodálkozz rajta, hogy szakállim nem nagyok. Ebből is meglátszik, hogy jó pásztor vagyok, a farkasoktól meg sem szaladok. Egyszer mégis elhagytam a nyájat, mert egy csodálatos kísértetet láttam, melynek szárnya volt és minden öltözete csillaggal volt tele.

1.Pásztor: Álmot és mást, semmit. Volt is mitől megijedni?

2. Pásztor: Volt, volt kend is megijedne, ha kend előtt egy ilyen kísértet teremne.

1.Pásztor: Hol az a kísértet, had ütök egyet rája, roppanjon meg gúnyájának rojtja. Sutra való vagy te, nem is nyáj mellé, ha te holmi kísértetekkel állsz itt nekem elé. Jól van pajtás, ha nem bolondozol, állj ide hát mellém emberek módjára!

2.Pásztor: (háttal tutyu-mugyu módra odaáll): Így ne?

1.Pásztor: Nem úgy, emberek módjára. Hát a harmadik pásztort hol hagytad?

2.Pásztor: Túl a Tiszán a kecskéssel, kezét fájtatja, vén farát bírja, de ha egyet füttyentek juhászok módjára, majdcsak belép ő is szívem fájdalmára! Glória!

3. pásztor: Mit akarsz pajtás, már én is itt vagyok. Ne csodálkozz rajta, hogy szakállim nem nagyok. Ebből is meglátszik, hogy jó pásztor vagyok, hogy a farkasoktól meg se szaladok. Gyere be te Kecskés Peti, majd jól tartalak sörrel, borral, pecsenyével meg egy jó mogyorófavesszővel.

Kecskés (kintről): Jó lesz annál véknyabb is.

1.Pásztor: No, de azért csak gyere be! 

Kecskés (belép, és botja csörgetve mondja): Dinna , dunna, de jó dunna, nem kell nekem sör, pálinka, csak kell nekem bor, pecsenye, és éjszakára jó menyecske. Szalonnás jó estét kívánok, kedves jó pajtások! Csendesség, békesség lakozzon köztetek, hogy ebben a házba olyan szépen énekeltek. Amíg bejön öregapám, én is lepihenek.

1.Pásztos: Pihenj le pajtás, terítsd el subádat, amíg bejön öregapánk fújjuk el nótánkat.(a négy pásztor körbejár és a bottal ütik a taktust)

Ének (pásztorok): Pásztorok keljünk fel…

1.Pásztor (kiszól): Verdósz!

Öreg (kintről): Dósz kommendósz vidósz!

1.Pásztor: Mi vagy öreg?

Öreg (kintről): Göndör kos, a rossz gyerekeket szedem most.

1.Pásztor: Gyere be te göndör kos!

Öreg (kintről): Be bíz, ha akarok!

1.Pásztor: No, de azért gyere be!

Öreg: Höhöhö, hát fiacskám, azért, hogy ede bebotorkáltam, ne hívjatok engem vaksinak, se bolond Szajkó Petinek. Eszem is van annyi, mint egy fejős juhnak, becsületem is, mint dögnyúzónak. Rossz vagyok, mégse hívnak jónak, akik ismernek, azok sem hívnak gróf úrnak. Eljött a kiskarácsony bodros szakállával, engem is kergettet egy hatágú kapával. De azért gazdasszony mégsem vágott oldalba egy jó meleg lángossal. Höhöhö, fiacskáim, ti itt bent esztek, isztok, öregapátokra meg nem is gondoltok?

1. Pásztor: Se nem eszünk, se nem iszunk, csontocskákat szopogatunk. Kancsó száját nyalogatjuk. Nem üres még a tarisznyánk, van még benne két pogácsa, majd megrágja öregapánk.

Öreg: No, de azért csak fújjátok el az öregapátok nótáját.

Ének (pásztorok és kecskés): Vedd fel Öreg bundácskádat, Vedd válladra juhocskádat. Ej-Haj-Hajaj-jaj!  Úgy elmegyünk, mint a raj. (Öreg táncol, a bot körül a pásztorok ütemesen ütik a botot a földhöz a csörgős botot körül állva.)

1.Pásztor: Hegyre öreg!

2.Öreg: Igen sima!

1.Pásztor: Mondtam öreg, nem hegyre, de hegy alá.(A pásztorok keresztbe teszik a botokat, és rátámaszkodnak.)

Ének (angyalok): Ne féljetek pásztorok, pásztorok. Örömet hirdetünk, mert ma nektek született, ki megjövendöltetett egy szűznek méhéből, szűzen szült véréből. Megváltó Istennek Alle-alleluja!

1.Pásztor: Angyali szó, Öreg!

Öreg: Hadd halljam!

1.Angyal: Dicsőség, dicsőség menybe az Istenek! (énekelve!)

2. Angyal: Pásztorok, pásztorok, hamar felkeljetek! Betlehembe, betlehembe gyorsan siessetek!

Mind a két angyal mondja: Ott született Jézusunk, a mi drága királyunk! Mellette Szűz anya és az ő mátkája, József és Mária, alle-alleluja!

1.Pásztor: Kedves pajtások! A Kis Jézuskának ajándékok is kellene adni. Én, mint az első Pásztor ajándékozok a kis Jézuskának egy csupor vajat.

2.Pásztor: Én, mint második Pásztor, ajándékozok a kis Jézuskának egy göndör farkú kis bárányt.

3. Pásztor: Én, mint harmadik Pásztor, ajándékozok a kis Jézuskának egy zsojtár tejet.

Kecskés: Én, mint kecskés Peti, ajándékozok a kis Jézuskának egy nagy gomolyát, amit se nem ettem, se nem ittam oda adok neki.

1.Pásztor: Mondd el Öreg mondókádat!

Öreg: Mondom, ha akarom.

2.Pásztor: De azért csak mondjad!

Öreg: Amim van, azt nem adom, amim nincs, azt odaadom.

1.Pásztor: Nem úgy öreg, amim van, azt odaadom, amim nincs, azt nem adom.

Öreg: Úgy, úgy amim nincs, azt odaadom, amim van, azt nem adom.

3.Pásztor: Vess keresztet Öreg.

Öreg: Feladjam a kereket?

3.Pásztor: Mondom, vess keresztet!

Öreg: Levegyem a polcról a perecet?

Mind: Vess keresztet!

Öreg: Majd vetek, ha akarok. Atyának tyúkhús, Fiúnak Lúdhús, Szentléleknek meleg cipó, nékem egy féldeci kabócát, neked meg gallt a hasadba.

3.Pásztor: Azért a kisjézusnak te is ajándékozz valamit!

Öreg: Nesze te kisded, ígért Messiása, mosoly a földön, kérlek, áld meg e világot. Édes, KIS JÉZUSKÁM, még takaród sincs, pedig az egészség a legdrágább kincs. Fogadd ezt a pásztor subát, majd az éjszakát nélküle alszom át.

Ének (Mind): Fel nagyon örömre ma született, aki után a föld epedett Mária karján égi a fény Isteni kisded szűznek ölén. Egyszerű pásztor, jöjj, közelebb Nézd csak örömmel Istenedet.

1. Angyal: Pásztorok, bojtárok Jézuskát láttátok. Most már a Szentlelket örökké áldjátok! Világmegváltóját dicsérje a szátok. Földerül még a ti csonka hazátok.

Mindenki: Úgy legyen, úgy is lesz! Megsegít az Isten. Ki a bűnösökért, ki a szenvedőkért boldog mennyországból, földre szállott itten.

2. Angyal: Isten áldja meg e háznak gazdáját, de ne csak a gazdáját minden lakóját. Töltse meg sok jóval pincéjét-kamaráját, áldja meg az Isten a magyarok hazáját.

Ének (Mind): Pásztorok keljünk fel, hamar induljunk el, Betlehem városába, rongyos istállócskába siessünk, ne késsünk, hogy még ezen éjjel oda érhessünk, mi urunknak tiszteletet tehessünk.

 

 

Vége

 

  

 

 
Szent Illés Webrádió
 
Számláló
Indulás: 2010-01-05
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Ajánlott oldalak
 
Képtár
 
Egy kis játék

 

 

 

 
Abodi Harangszó
  1. Első szám
  2. Második szám
 
Karácsonyra

 

 

Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!    *****    kattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkatt